Fiske-fakta
Lexikon för fiske och fiskar
 Fiskemetoder
-->
 

Havsfiske

Havsfiske är det tyngsta och mest teknikkrävande fiskesättet men också det som kan ge de största och mest ovanliga fångsterna.

 

Det som lockar många havsfiskare är att variationen av arter är så mycket större än i sötvatten. Dessutom är chansen till riktigt stor fisk betydligt större i havet än i insjön, där den enda större fisk man kan hoppas fånga är gädda. Det är också närmare mellan nappen i havet.

 

I havet söker man sig normalt till hårda bottnar, som nästan alla fiskarter trivs bäst på. Det är mycket sällan lönt att fiska på mjuka bottnar utom för några enstaka arter.

 

Det vanligast havsfisket är att man lägger sig och driver över en slutning eller topp på lagom djup. Detta för att slutningar och toppar ofta består av hård botten, till skillnad från platta områden. Här kan man pilka av bottnen under driften. En pilk med tre till fem upphängare fångar de flesta vanligt förekommande arterna som torsk, sej, bleka, vitling och makrill och många fler. Viktigt för torsken är att man fiskar i direkt anslutning till botten. Så fort för mycket lina går ut så du har svårt att hålla botten måste du ta in och släppa ut igen.

 

Du kan också fiska i mellanvattnen, då du har god chans på makrill på upphängarna. Vill du ha sill behöver du byta till mindre sillhäcklor.

 

Metoden med pilk och upphängare ger mycket fisk, men inte alltid den största. När du vill ha mindre av de små fiskarna och öka chansen för stor fisk ska du agna med naturligt bete. En av flera metoder är att ta bort trekroken på pilken och knyta fast en enkelkrok som hänger ner 10-20 cm och där sätta på agnet. Över pilken kan du också knyta en upphängare i grov nylon med en enkelkrok. Nu får du större men färre fiskar, men du har också chans på nya arter, som havskatt, lubb och långa.

 

Ytterligare en metod är att använda lätta plattfisktackel som du agnar med t ex små räkor eller strandmusslor. Detta är bra på grunt vatten från båt eller från land för fiske efter plattfisk, blågylta, berggylta eller annan småfisk. 

 

Detta är de vanligaste fiskemetoderna även om det finns mer avancerade som trolling eller ankring på stora djup. Som spö till vanligt havsfiske använder du ett 20-30 punds kort båtspö vilket som helst med en multiplikatorrulle. Linan ska absolut vara spunnen lina. Rullen får gärna ha varvräknare och hög utväxling, men det är inte nödvändigt. Till det lättare fisket använder du ett kort styvt kastspö med en haspelrulle av god kvalitet och även här absolut spunnen lina. Spunnen lina är nödvändig för att hålla kontakten med tacklet på de lite större djupen som havsfiske bedrivs, samtidigt ger det en mycket bättre fiskeupplevelse än med nylonlina.

 

Den dyra sidan av havsfisket är inte fiskeutrustningen i sig, utan båt och navigeringsutrustning. Visst kan man gå på turbåt, särskilt som ovan havsfiskare, men vill man bedriva ett seriöst havsfiske måste du styra själv. Likaså behöver du både en GPS, gärna men inte nödvändigtvis med sjökort, ett papperssjökort, kompass och ekolod. Det är mycket svårt att hitta till grunden på sjökortet bara utifrån landmärken så fisket utan denna utrustning blir väldigt begränsat. Ekolod finns även som portabelt med en givare som sätts fast med sugpropp i aktern. Ekolodet får gärna ha en sådan frekvens och gråskalor så att du kan se fiskstim och om botten är hård eller mjuk. Enklare lod kan bara användas till att se djup och sluttning, vilket i och för sig är det viktigaste.

 

Havsfiske i Sverige kan du bara bedriva från Skåne och upp längs västkusten. Fiske i Östersjön är betydligt mer begränsat till fiskarterna. I Öresund kan man fortfarande fånga stor torsk, men först i Kattegat blir salthalten tillräckligt stor för de flesta av våra saltvattensfiskar.

 

Eftersom våra egna vatten är så utfiskade sker mycket av svenskt havsfiske istället i Norge. Du hyr en rorbur med båt längs norska kusten. En rorbur är ett hus precis vid vattnet med egen brygga. Till boendet och båten finns ofta rensrum, frysar och goda råd.

 

För mer info om fiske till havs, läs på:
www.havsfiske.info (För Sverige)
www.norgefiske.se (För Norge)
www.fiskeutrustning.nu