Fiske-fakta
Lexikon för fiske och fiskar
 Fiskar
-->
 

Horngädda

Horngädda eller näbbgädda är mycket lättfångad och rolig fisk att fiska efter i början av maj i Öresund och längst sydsveriges kuster.

 

När fisket är som bäst efter horngädda är det inget konstigt att fånga en i vart och vartannat kast. I början av maj kokar vattnet nära stranden av horngädda som trängs in i Öresund för att leka. Kajerna är fulla av folk och alla får fisk! Horngädda kan då fångas från land lika bra som från båt.

 

Horngäddan går till veckan kring första maj och stannar i några veckor. Bäst fångstchanserna är en solig dag från en pir eller brygga som tar dig ut på några meters djup, gärna över sandbotten.

 

Använd ljusa blänkande drag. Dessa måste du absolut ändra själv. Horngäddans mun är hård och benig och dåligt fäste för en krok. Alla vet hur ett horngäddedrag ska se ut för att fånga fisk och det är inte så som de säljs i affärerna! Gör så här: Ta loss trekroken och bind fast den igen i draget med en nylonlina så att kroken hänger en decimeter efter draget. Nu kommer horngäddan att fastna genom att kroken dras fast på utsidan av näbben.