Fiske-fakta
Lexikon för fiske och fiskar
 Fiskar
-->
 

Sej

GråsejSej eller gråsej är en pelagiskt torskfisk som kan bli över 10 kg. Gråsej blir stark i förhållande till sin vikt och att få en 10 kg gråsej på kroken är en mycket stark fiskeupplevelse. Svenskt rekord är 15,986 kg, i Norge har sej upp till 18,1 kg fångats. Sejen är okej som matfisk, men inte någon delikatess. Däremot är sej utmärkt som agn.

 

Sejens vanor och utbredning

Sej går ofta i stora stim i fritt vatten. Den jagar gärna i strömkanter och över toppar, men går inte lika långt in i skärgården som makrillen gör. Du kan också hitta sej långt ute till havs där djupen som sejen går på avgörs av hur strömmarna går. Även om sej kan bli rejält stor är det betydligt vanligare att man stöter på den när den går i stora stim med mindre sej på mellan ett par hekto och något kilo. Stimmen består av jämnstora fiskar.

 

Fiske efter sej

Stor sej är en av de mest utmanande sportfiskarna man möter i nordiska vatten. Den fiskas pelagiskt i vatten med mycket betesfisk där den jagar på toppar, i sund och under stim med småfisk. Fråga lokalbefolkningen vilka platser som gäller. Sej är mycket stark och gör fantastiska rusningar och att kunna drilla en 10 kilos sej kräver att utrustningen är i toppskick, med broms som inte kärvar och med knutar i topptrim. Det bästa betet för stor sej är naturligt agn, som makrill, sill eller sej.

 

Mindre sej är en av de vanligaste fiskarna för den som fiskar i Norge. I Sverige är den vanlig men inte dominerande. 

 

Mindre sej hugger ofta på upphängare. Träffar du väl på ett stim kan du snabbt få så mycket småsej som du behöver. Precis som för makrill får man ofta hela tacklet fullt. Särskilt i Norge är det vanligt att fiskedagen börjar med att man drar upp rejält med sej som agn för dagens fiske. 

 

Stim med mindre småsej är också viktiga för den som vill fiska efter stor fisk. De stora fiskarna går under stimmen och anfaller uppåt. Vanligast är stor torsk eller stor sej. För att komma åt denna stora fisken behöver du ett enkelt men grovt tackel med naturligt agn som småfisken inte tar.