Fiske-fakta
Lexikon för fiske och fiskar
 Fiskemetoder
-->
 

Spinnfiske

Spinnfiske är ett fiske som nästan alla har provat någon gång. 

 

Med spinnfiske menas fiske med kastspö och olika konstgjorda fiskedrag, som spinnare, skeddrag, jiggar och wobbler. De vanligaste fiskarna man får är abborre och gädda, kanske någon gös eller öring.

 

Även om spinnfisket är vårt vanligaste semesterfiske så är det inte självklart att man verkligen lyckas med sitt fiske. För detta krävs att fisket bedrivs där fisken finns och när den vill hugga.

 

Allt för ofta gör nybörjaren i spinnfisket misstaget att fiska när det passar honom, inte när det passar fisken. Det finns massor skrivet om detta, men en enkel introduktion till spinnfiskets tider är att fiska antingen tidigt på morgonen efter soluppgången eller på kvällen timmarna innan solen går ned. Att fiska runt mitt på dagen under stekande semestersol ger sällan fångst. Detta gäller särskilt gäddan som kan ha rätt bestämda huggtider. Gösen däremot hugger betydligt senare och ofta när det är mörkt. Abborren är lite generösare även på dagen.

 

När det gäller att hitta rätt plats varierar detta över dygnet och efter vattentemperatur och årstid. Abborren är en värmeälskare och ska sökas efter detta, medan gädda söker sig till det kalla vattnet, varför den står djupt på sommaren och dagen och kommer inom räckhåll på kvällen eller hösten/våren. Ofta står den då i vasskanten. Öppna, platta bottnar är inte så attraktiva utan fisken finns ofta vid stenar, slutningar, toppar, hålor, sund, uddar eller vikar. För att hitta fisken är det viktigt att vara portabel, vilket betyder att man behöver en båt. Fiske från strandkanten är väldigt begränsande.

 

Ett bra sätt att spinnfiska för nybörjaren är att ge sig ut i båt timmarna innan solnedgången och glida längs med vassen samtidigt som du kastar in mot vassen. Min rekommendation då är att skaffa en elmotor, vilket är billigare, bättre och tystare än de gamla bensinmotorerna som alltid krånglar.

 

Med ett ekolod kan du också ge sig på sluttningar och grund längre ut. Då behöver du också lite tyngre drag som når bottnen.

 

Det är viktigt att kunna kasta långt för att få ett effektivt fiske. Därför är det en avvägning mellan kastlängd och otymplighet när du väljer hur långt spöet ska vara. Om du fiskar från land behöver spöet vara längre än vid fiske från båt. Även spöets aktion, rullens kvalitet och linans diameter avgör kastlängd. Jag rekommenderar spunnen lina eftersom det ger både längre kastlängd och bättre fiskekänsla.


Läs mer om fiske med spinnspö på:
www.fiskeportalen.se
www.fiskeutrustning.nu